top of page

CULTURE and SPACE MEETINGS:

Student Meetings 3

​
paper competition . design workshops . idea contest . symposium | colloquium | exhibition
Bir 'Palimpsest' Kent Olarak İstanbul ve Sonsuz Tasarım Katmanları
Kültür ve Mekan ÖÄŸrenci BuluÅŸmaları

​

3. İstanbul Tasarım Bienali’nin “Biz İnsan Mıyız? : Türümüzün Tasarımı” ana teması çerçevesinde; IAPS-CS Network Aktiviteleri, İstanbul Tasarım Bienali Akademi Programı kapsamında, KÜLTÜR VE MEKAN ÖÄžRENCİ BULUÅžMALARI serisinin üçüncüsü “Bir ‘Palimpsest’ Kent Olarak İstanbul ve Sonsuz Tasarım Katmanları” baÅŸlığı altında gerçekleÅŸtirilecektir. Bienal süresince devam edecek olan aktiviteler, makale seçkisi, tasarım atölyeleri, öÄŸrenci fikir yarışması, sergi/ kolokyum/ ödül töreni/sempozyum ve yayın olmak üzere birbiriyle iliÅŸkili adımlardan oluÅŸmaktadır.

​

ANA TEMA

BİR ‘PALİMPSEST’3 KENT OLARAK İSTANBUL VE SONSUZ TASARIM KATMANLARI

 

3. İstanbul Tasarım Bienali, “insan” ve “tasarım” kavramları arasındaki yakın iliÅŸkiyi inceliyor. “BİZ İNSAN MIYIZ? : TÜRÜMÜZÜN TASARIMI: 2 saniye, 2 gün, 2 yıl, 200 yıl, 200.000 yıl” baÅŸlığı, tüm dünyadan ve farklı alanlardan tasarımcı ve düÅŸünürleri, birbirleriyle baÄŸlantılı sekiz önermeye yaklaşımları paylaÅŸmaya davet ediyor:

TASARIM DAİMA İNSANIN TASARIMIDIR
İNSAN TASARLAYAN CANLIDIR
TÜRÜMÜZ, SONSUZ TASARIM KATMANLARI ARASINDA DURMAKTADIR
TASARIM, İNSANIN KABİLİYET ALANINI KÖKTEN GENİŞLETİR
TASARIM SÜREKLİ KÖKLÜ EŞİTSİZLİKLER YARATIR
GÖRMEZDEN GELMENİN TASARIMI BİLE TASARIMDIR
“İYİ TASARIM” ANESTEZİKTİR
ANESTEZİSİZ TASARIM, İNSANLIÄžIMIZA DAİR ÖNEMLİ SORULAR SORAR


IAPS-CS Network Aktivitelerinde de, Bienal'in ana teması baÄŸlamında birbiriyle baÄŸlantılı sekiz önerme eÅŸliÄŸinde, İstanbul’un hızlı deÄŸiÅŸim ve dönüÅŸümlerden geçmeye devam eden, çok katmanlı ve örüntülü yapısının irdelenerek yorumlanması hedeflenmektedir.

Dünyanın toplumsal, kültürel, fiziksel, ekonomik, politik ve teknolojik dinamikler çerçevesinde sürekli deÄŸiÅŸimi, kentsel alanlardaki gündelik yaÅŸam biçimlerinin, mekansal pratiklerin ve kentle kurulan iliÅŸkilerin deÄŸiÅŸim ve dönüÅŸümünü de beraberinde getiriyor. Böylece, süregelen yeniden yapılanma ve deÄŸiÅŸim sürecinde kent, kentli ve mimarlık arasındaki iliÅŸki de dönüÅŸerek, dramatik bir görünüm kazanıyor. Bu süreçte kimi zaman kendiliÄŸinden kimi zaman ise müdahalelerle sürekli biçimde yeniden üretilen mekanlar, zamansal ve mekansal katmanlaÅŸmaya olduÄŸu kadar, sosyo-kültürel ve toplumsal katmanlara iliÅŸkin referansları da içeriyor. FarklılaÅŸan bu katmanlar kentlerdeki baÅŸkalaÅŸmanın çözümlenmesi sürecinde incelenmesi ve açıklanması gereken temel bir olgu olarak pek çok disiplin için güncel çalışma alanları yaratıyor.

Karmaşık bir aÄŸlar sistemi ile birbirine baÄŸlı ve sürekli bir etkileÅŸim içinde olan dünya kentleri içinde İstanbul da bir “palimpsest” kent olarak, an be an deÄŸiÅŸen, eskinin üzerine yan yana / üst üste / iç içe eklemlenen, örülen yeni katmanlarla geleceÄŸe aktarılıyor. Her gün birbirinden farklılaÅŸan biçimlerde yeniden üretebilme gücüne sahip varsaydığımız kentler geçmiÅŸin, bugünün ve geleceÄŸin izlerini biriktiriyor. Bu çok katmanlı yapısıyla İstanbul, geçmiÅŸten geleceÄŸe çeÅŸitli önermelerin üretilmesine ve tartışılmasına sahne oluyor.

Her “yer”in aynılaÅŸmaya baÅŸladığı günümüzde, çok katmanlı yapı içinde kentler; göç, politika, tüketim, hız, teknoloji, aidiyet, kimlik, bellek, ayrışma, kültür vb. gibi çeÅŸitli kavramlar aracılığıyla her gün yeni manifesto ve diyaloglara zemin hazırlarken, bu üretimlerin mekansal karşılıkları ve  tasarım aracılığıyla zamansal olarak bugünle –yani gelecekteki geçmiÅŸle– gelecek arasında çoÄŸul kesiÅŸim noktaları yaratıyor. Bir yandan yeni bir gelecek hayal ederken öte yandan kendini geçmiÅŸin üzerine inÅŸa edip aynı zamanda onu yeniden yorumlayarak deÄŸiÅŸime önayak olan ve böylelikle süreç içinde her ikisini de deÄŸiÅŸime uÄŸratan manifestolar (metinler, eylemler, hizmetler, nesneler veya baÅŸka ÅŸeyler) üretmek” ifadesinden yola çıkarak ele aldığımızda, yüzyıllardır yaÅŸadığımız fiziksel çevreyi biçimlendirme iÅŸiyle uÄŸraÅŸan biz mimarlar / tasarımcılar da kente yeni katmanlar eklemiyor muyuz? Bugünü ve geçmiÅŸi referans alarak, gelecekte kullanılmak ya da yok edilmek üzere mekanlar/tasarımlar üretmiyor muyuz? İçinde yaÅŸadığımız anın hemen öncesi artık “geçmiÅŸ” olarak adlandırıldığına göre, bu ürünler geleceÄŸe yönelik olarak geçmiÅŸte meydana getirilen müdahaleler deÄŸil mi? Bu ürünler meydana getirildiÄŸinde ise, “gelecekteki” kullanıcıları tarafından mekansal pratikleri ve alışkanlıkları doÄŸrultusunda tekrar ve tekrar üretilmeyecekler mi? gibi sorular tasarım alanını oldukça meÅŸgul ediyor. Bu nokta da ise en temel soru ‘Tasarım insanı nasıl ÅŸekillendiriyor?’. Yani, tasarlanmış olan çevre tasarımcıyı nasıl dönüÅŸtürüyor ki, nasıl çevreleri yeniden oluÅŸturuyor?


Bu baÄŸlamda, IAPS-CS Network, “BIR ‘PALİMPSEST’ KENT OLARAK İSTANBUL VE SONSUZ TASARIM KATMANLARI” teması çerçevesinde, bütün genç tasarımcıları ve öÄŸrencileri, deÄŸiÅŸen ve dönüÅŸen İstanbul’un sonsuz tasarım katmanları üzerine düÅŸünmeye, diyalog kurmaya manifestolar üretmeye ve tasarıma dair güncel düÅŸüncelere farklı bir açıdan bakmaya çağırıyor.

Anahtar Kelimeler: İstanbul, Palimpsest, Önerme, Gelecek, DeÄŸiÅŸim, DönüÅŸüm, Süreklilik, Geçicilik

Ana kaynak: http://tasarimbienali.iksv.org/tr | http://bizinsanmiyiz.iksv.org/

KATILIM KOÅžULLARI

Etkinlikler Mimarlık ve Tasarım Fakültelerinin Bölümlerinden (Mimarlık, İç Mimarlık, Åžehir ve Bölge Planlama, Peyzaj Mimarlığı, Endüstri Ürünleri Tasarımı, Grafik Tasarım gibi...) akademisyen, genç araÅŸtırmacılar ve öÄŸrencilerin (lisans, yüksek lisans ve doktora) katılımına açıktır.

Danışma Kurulu

Deniz Ova, IKSV İstanbul Tasarım Bienali, Direktör
Ricardo Garcia Mira, University of A Coruna, Department of Psychology Spain, IAPS Dönem BaÅŸkanı
Peter Kellett, Newcastle University, School of Architecture, GB, IAPS-CSBE Network EÅŸ Koordinatörü

Bilim ve Organizasyon Kurulu

Orhan HacıhasanoÄŸlu, ÖZÜ, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi
Hülya Turgut, ÖZÜ, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi
Demet Mutman, ÖZÜ, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi
Güliz Özorhon, ÖZÜ, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi

Ümit Ceren BayazitoÄŸlu, ÖZÜ, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi
Burak TaÅŸdizen, ÖZÜ, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi
Ender Yıldızhan, ÖZÜ, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi

İlke Yıldan, Y.L öÄŸrencisi,İTÜ
Eda YiÄŸit, Y.L öÄŸrencisi,İTÜ
Varlık Yücel, Y.L öÄŸrencisi,İTÜ

Makale Seçkisi 3

​

Makale Özetlerinin Teslimi: 30 Eylül 2016

Kabul Edilen Özetlerin İlanı: 6 Ekim 2016

Makalelerin Gönderilmesi: 21 Kasım2016

Kültür ve Mekan BuluÅŸmaları 3 (Sempozyum, Kolokyum, Sergi, ödül töreni): 17 Aralık 2016

 

IAPS-CS Network aktiviteleri kapsamında bir makale seçkisi yapılacaktır. Katılımcılardan “BİR ‘PALIMPSEST’ KENT OLARAK ve SONSUZ TASARIM KATMANLARI” ana teması çerçevesinde ele alınması beklenen makalelerinde, Bienal ana teması içinde vurgu yapılan önermeler, özellikle TÜRÜMÜZ, SONSUZ TASARIM KATMANLARI ARASINDA DURMAKTADIR önermesi anahtar bir kavram olarak ele alınmalıdır.

​

Bienal temasında bahsedildiÄŸi haliyle (temayı güçlendirecek biçimde temanın açıklanması için İstanbul Arkeoloji Müzesi'nin seçilmesi yoluyla da vurgulandığı gibi) geçmiÅŸten tam da bugüne kadar uzanan bir "arkeoloji projesi" olması hedeflenen bienal, varlığından bu yana tasarlayan bir canlı olma özelliÄŸi atfettiÄŸi insanın tasarımlarına odaklanır. İstanbul da, fiziki olarak da katmanlarında barındırdığı,  farklı zamanlara ait tasarlanmış öÄŸeler aracılığıyla dikey bir kesit oluÅŸturmaktadır.  Söz konusu kesit, ‘palimpsest’ örneÄŸinde olduÄŸu gibi homojen deÄŸildir ve birçok koÅŸula ve tarihin de iÅŸleyiÅŸine baÄŸlı olarak doÄŸrusal olmayan bir nitelik taşır.  Hangi tarihsel katmanın diÄŸerini dönüÅŸtürdüÄŸü, hangi durumlarda geçmiÅŸin gelecek karşısında haklı çıkarak yeniden iÅŸlerlik kazandığı vb. durumlar tam da ÅŸehrin o coÄŸrafi alanında bizatihi gerçekleÅŸen kendine has durumların sonucudur. Sonuçlar da koÅŸullar gibi sürekli yenilenerek kendilerinden daha güncel sonuçların tetikleyicisi ya da nedeni haline gelir; ÅŸehir içindeki sonsuz tasarım döngüsü böylece devam eder. ”TÜRÜMÜZ, SONSUZ TASARIM KATMANLARI ARASINDA DURMAKTADIR” önermesini temel alan makale seçkisi de bu dönüÅŸümün nedenleri ve sonuçlarından çok olasılıklarına odaklanmaktadır, çünkü bu noktada dönüÅŸümün sonsuzluÄŸunu garanti eden unsur aslında olasılıklar yani yaÅŸamdır. Tasarlayan bir özne olarak insan, yalnızca tasarım güdüsü taşıdığı anlarda deÄŸil, olasılıkları hissedip koÅŸulları olasılıklar yönünde dönüÅŸtürmeye çalıştığı veya olasılıkları görmezden gelerek günceli kuvvetlendirdiÄŸi anlar aracılığıyla da tasarım yaparak bu döngüye katkıda bulunur.

 

Sonuç olarak, kasıtlı veya kasıtsız eylemleri aracılığıyla her koÅŸulda bir tasarım ortaya koyan ve bu tasarımlar aracılığıyla türünün varlığından bu yana dünyayı dönüÅŸtüren tasarlayan-insanın varlığı baÄŸlamında ele alınması beklenen metinler/önermeler ‘palimpsest’ bir kent olarak İstanbul'u incelemeli ve sonsuz tasarım katmanlarını açığa çıkartmak ya da teÅŸvik etmek amacında olmalıdır.

​

Katılım Koşulları

​

Seçki, etkinlikler dizisinin belirlenmiÅŸ ana teması ile iliÅŸkili olarak, son beÅŸ yıl içinde tez çalışmasını tamamlamış ya da halen çalışmasına devam etmekte olan Yüksek Lisans ve Doktora öÄŸrencilerinin katılabileceÄŸi bir makale yarışmasıdır. Kabul edilen makalelerin tümünün, 17 Aralık 2016 tarihinde gerçekleÅŸecek olan 3. IAPS-CS Kültür ve Mekan BuluÅŸmaları Sempozyumu’nda sunulması beklenmektedir. Jüri deÄŸerlendirmesi sonucunda seçilen makaleler ise indeksli bir dergide yayın haline getirilecektir. Katılımcıların kısa özgeçmiÅŸlerini ve 500 kelimelik, kaynak referanslı makale özetlerini, Türkçe ve İngilizce olarak, 30 Eylül 2016 tarihine kadar https://goo.gl/forms/V0dRirdFzIPf7GWv1 adresindeki çevrimiçi formu doldurarak göndermeleri gerekmektedir.

​

Katılım Ücreti: Katılım ücreti 75 TL’dir. Ücret, özetleri kabul edilen katılımcılar tarafından ödenecektir. Kıdem Sanat’ ın  – Finansbank A.Åž Kayseri Sanayi Åžubesi(Åžube No: 381) (Hesap no:0056 3103 00) TR36 0011 1000 0000 0056 3103 00  IBAN Numaralı hesabına yatırılacaktır. Açıklama kısmına IAPS-CS Etkinlikleri-Makale Seçkisi ücreti yazılmalı, ayrıca Ad-Soyad ve T.C. kimlik numarası bilgileri eksiksiz olarak belirtilmelidir. Her bir makale için ücretin yatırıldığını gösterir bir belge (ATM makbuzu, internet bankacılığı çıktısı vb.), aktivite e-posta adresine (iapscultureandspacenetwork@gmail.com) gönderilecektir.

​

Bilimsel Komite/Jüri

 

Orhan Hacıhasanoglu, ÖzyeÄŸin Üniversitesi, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi

AyÅŸe Özbil Torun, ÖzyeÄŸin Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü

Levent Åžentürk,  EskiÅŸehir Osmangazi Üniversitesi, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü

Murat Åžahin,  ÖzyeÄŸin Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Mimarlık Bölümü

Hülya Turgut, ÖzyeÄŸin Üniversitesi, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Mimarlık Bölümü

Belkıs UluoÄŸlu, İTÜ, Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü

Duygu YarımbaÅŸ, MSGSÜ, Mimarlık Fakültesi, (2014 İKSV Tasarım Bienali IAPS-CS Network Aktiviteleri kapsamında düzenlenen Makale Seçkisinde ödül alan makale yazarı) 

 

Yazım Kuralları: Makalelerin İngilizce (500 kelime) ve Türkçe (500 kelime) özetleri verilmelidir.

​

Makaleler, orijinal ÅŸekiller ve tabloları içerecek ÅŸekilde, verilen yazım formatına uygun  (Word doc ve pdf olarak) olarak, Makale Seçkisi raportörlüÄŸüne iapscultureandspacenetwork@gmail.com adresine gönderilmelidir.

​

Teslim edilen yazılar, yazarlarına iade edilmeyecektir. Tüm yazarlara ait isim, adres, kurum, unvan ve telefon ve e-posta bilgileri teslim ön yazısında bulunmalıdır. Bütün yazılar yazar isimleri kapalı olarak jüri incelemesinden geçirilecektir.

​

BaÅŸlık sayfası (sayfa 1): Yazının ilk sayfası kısa ve yeterli bilgiyi verecek bir baÅŸlık, tüm yazarların isimleri, kurum ve adres (e-posta) içermelidir. İletiÅŸimi saÄŸlayacak (yazışmaların yapılacağı) yazar belirtilmelidir. 58 karakteri geçmeyen (harfler ve boÅŸluklar) kısaltılmış bir baÅŸlık önerilmelidir.

​

BaÅŸlık, özetler ve anahtar kelimeler (sayfa 2): Yazının baÅŸlığını taşıyan, yazının amaçlarını, yöntemini ve bulguları özetleyen, 500 sözcük uzunluÄŸunda İngilizce ve Türkçe anlatıcı birer özet ve Türkçe ve İngilizce makale baÅŸlığı verilmelidir. Anahtar kelimeler, okuyucuların araÅŸtırmalarına olanak verecek ÅŸekilde seçilmelidir. Bu sayfada yazar isimleri verilmemelidir.

​

Metin:  Makalelerin 7000 sözcüÄŸü geçmemesi gerekmektedir.

​

Notlar: Dipnot ve son not kullanılmaması tercih edilmektedir. Ancak kullanılması kaçınılmazsa (1), (2) ÅŸeklinde isimlendirilmeli ve yazının sonunda listelenmelidir.

​

Kaynaklar: Kaynaklar metinde parantez içinde yazarların soyadı, basım yılı olarak verilmelidir. ÖrneÄŸin Stone (1980) veya (Stone, 1980). Aynı yazarın bir yıl içinde birden çok kaynağına referans veriliyorsa bunlara a, b ÅŸeklinde ek yapılmalıdır. Aynen aktarılan yazılar için sayfa numarası verilmelidir (Stone, 1980:25). Kaynaklar metnin en sonunda soyadı sırasına ve aynı yazara ait yazılarda kronolojik sıraya göre listelenmelidir. Kitap ve dergilerin isimlerinin tümü yazılmalıdır. Kitaplar ve bildiri kitaplarının basımevi ve basım yeri belirtilmelidir. Basılmamış bildiriler için sunulduÄŸu yer ve bulunma koÅŸulları belirtilmelidir. Yargı kararları, parlamento kararları, yürütme kararnameleri vb için tüm kaynak detayları verilmelidir. AÅŸağıda verilen örneklere uygun hazırlamış kaynak listesi basım iÅŸlerini kolaylaÅŸtıracaktır. Elektronik kaynakların gösterimi için Harvard System Referencing Guide kullanımı tavsiye edilir.

Stone, P.A. (1980), Building Design Evaluation: Cost-in-use, E&FN Spon, London

Batten, D.F. (1995), Network Cities: Creative Urban Agglomeration for the 21st Century. Urban Studies, Vol. 32, No. 2, 313-328.

Cappleman, O. (1998), Communication in the Studio, FIDE’ 98 International Conference on First Year Architectural Design Education Proceedings, Faculty of Architecture Istanbul Technical University, Istanbul, 1.55- 1.5

makale seçkisi
IAPS-CS Kültür ve Mekân Tasarım Atölyesi 7

 

@ Bomontiada

 

Atölye konularının ilanı: 23 Eylül  2016

Katılımcılar için baÅŸvuru tarihleri: 7 Ekim 2016

Atölye Bomontiada: 20-23 Ekim  2016

Sergi Bomontiada: 3– 17 Aralık 2016

Kültür ve Mekân ÖÄŸrenci BuluÅŸmaları 3 (Sempozyum, Kolokyum, Sergi, ödül töreni): 17 Aralık 2016

  

Kentsel mekan ve kullanıcıların birlikte ve eÅŸ zamanlı olarak deÄŸiÅŸimi/dönüÅŸümü, İstanbul’un sahip olduÄŸu Palimpsest yapının çoÄŸullaÅŸmasını beraberinde getiriyor. İstanbul, çok katmanlı yapısıyla geçmiÅŸten geleceÄŸe farklı önermelere zemin hazırlarken, bu üretimlerin mekansal karşılıkları aracılığıyla ise zamansal olarak bugünle –yani gelecekteki geçmiÅŸle – gelecek arasında çoÄŸul kesiÅŸim noktaları yaratıyor. Bu baÄŸlamda,

​

Atölye çalışmaları aÅŸağıda verilen sorulara odaklanacaktır:

  • DeÄŸiÅŸen ve dönüÅŸen İstanbul’un sonsuz katmanları bu zamansal kesiÅŸim noktaları üzerinden, nasıl alternatif yaÅŸam senaryoları üretebilir? İstanbul’a dair alternatif, önerme, manifesto ve diyalog olanakları neler olabilir?

  • Farklı zaman boyutlarında nasıl yeniden ve sürekli tasarlanabilecektir? Biz mimar ve tasarımcıların alternatif yaÅŸam senaryolarının ÅŸekillenmesindeki rolü ne olacaktır?

  • ‘Palimpsest’ kent olarak istanbul ve sonsuz tasarım katmanları sorgusu kapsamında tıpkı Bienal tema metninde de sorulduÄŸu üzere tasarım sil baÅŸtan nasıl tasarlanabilir? Kente, mekana, gündelik yaÅŸama etki eden tüm örünütler birbirleri ile nasıl yeniden iliÅŸkilendirilebilir veya bu iliÅŸki aÄŸları ne tür alternatif tasarım yaklaşımlarını ortaya çıkarabilir?

  • Tarih boyunca İstanbul’da nüfus yer deÄŸiÅŸtirirken, kentsel mekanda deÄŸer dalgalanırken ve kent kültürü dönüÅŸürken, politik ve ekonomik büyük hamleler bu dönüÅŸümlere vesile olur. Peki, bir tasarımcı bu büyük hareketler arasında nüfuz edecek kılcal damarlar nasıl bulabilir?

  • Kentteki zamansal ve mekansal katmanlar biribirini besler halden, birbirini boÄŸar pozisyona dönüÅŸür mü ya da ne zaman dönüÅŸür? Bir kent ne kadar çok katman barındırabilir? Bir kent ne zaman tükenir? Ve bir kent tükenirse, kendisini yeniden nasıl canlandırabilir?

 

Tasarım atölyesi 7, “Bir ‘Palimpsest’ KENT OLARAK İSTANBUL VE SONSUZ TASARIM KATMANLARI” ana teması çerçevesinde Atölye yürütücülerinin hazırlayacağı konulara göre video / kısa film ve iki / üç boyutlu ürünlere dönüÅŸtürülmesini kapsar. Ürünler atölye sonunda sunulacak, sergilenecek ve en iyi 5 sonuç ürün İKSV Sarı Lale Kart ile ödüllendirilecektir.

​

İKSV 3. İstanbul Tasarım Bienali Akademi Programı kapsamında, Özyegin Üniversitesi ve IAPS-CS Kültür ve Mekân Tasarım Atölyesi ekibi olarak tüm mimarlık ve tasarım fakülteleri lisans öÄŸrencilerini 20-23 Ekim 2016 tarihleri arasında Bomontiada’da Atölye İstanbul‘da  gerçekleÅŸecek olan seminer, film gösterimleri ve atölye çalışmalarında önerme, manifesto ve diyalog olanaklarını tartışmaya ve gelecek öngörüleri üretmeye bekliyoruz.

 

SONUÇ ÜRÜN:  A1 pafta/poster + kısa video

ÖDÜL:  En baÅŸarılı görülen çalışma ekibi üyelerine Sarı Lale Kart ödülü verilecektir. (Jürinin uygun görmesi halinde seçilen çalışmalara Jüri Özel Ödülü verilecektir.)

 

Atölye Yürütücüleri

​

Ali Dur & Saygın Özcan, Nurcan Sütçü, Erkin YaÅŸar Çelik, Yeni Yüzyıl Üniversitesi Mimarlık Bölümü & Paradox Studio

Ali Kemal Terlemez / Orkan Zeynel Güzelci, İstanbul Kültür Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi

Beyza Sat Güngör / Metin ÇavuÅŸ, ÖzyeÄŸin Üniversitesi, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi

Pınar Gökbayrak, Ali Eray, Burçin Yıldırım, PAB Mimarlık    

 

Atölye Katılımcıları için Katılım KoÅŸulları

 

Tasarım Atölyesi, mimarlık ve tasarım fakültelerinde eÄŸitim gören tüm lisans öÄŸrencilerinin katılımına açıktır. 2016 yılı içerisinde mezun olmuÅŸ olan öÄŸrenciler de katılabilirler. Atölyelere katılmak isteyen öÄŸrencilerin 7 Ekim 2016’ya https://goo.gl/forms/niAGtinXAeYhqp6w1 adresindeki çevrimiçi formu doldurmaları gerekmektedir. Atolyelere en çok 30 ÖÄŸrenci kabul edilecektir.

​

Katılım Ücreti: Katılım ücreti 50TL’dir. Ücret Kıdem Sanat’ ın  – Finansbank A.Åž Kayseri Sanayi Åžubesi(Åžube No: 381) (Hesap no:0056 3103 00) TR36 0011 1000 0000 0056 3103 00  IBAN Numaralı hesabına yatırılacaktır.Açıklama kısmına IKSV IAPS-CS Etkinlikleri-Atölye katılım ücreti yazılmalı, ayrıca Ad-Soyad ve T.C. kimlik numarası bilgileri eksiksiz olarak belirtilmelidir. Ücretin yatırıldığına dair makbuz veya yatırıldığını gösterir bir belge (ATM makbuzu, internet bankacılığı çıktısı vb.) atölye sırasında koordinasyon ekibine elden teslim edilecektir.

​

Atölye Temaları

manipu-layer
HaydarpaÅŸa - Sirkeci
birlikte ama ayrı: bomonti
burası fikirtepe... girmek yasak!
boÅŸlukta
atolye_temalar
3. Ulusal ÖÄŸrenci Fikir Yarışması

 

“Bir palimpsest kent olarak Istanbul’da sonsuz tasarım katmanları”   

 

Yarışmanın İlanı:  26 AÄŸustos 2016

Soru – Cevap Süresi Sonu: 23 Eylül 2016

Cevapların Yayınlanması: 26  Eylül 2016

Yarışmaya Kayıt süresi sonu: 31 Ekim  2016

Çalışmaların Teslimi: 1  Aralık  2016

Jüri Toplantısı: 2-3 Aralık  2016

Sonuçların İlanı: 9 Aralık  2016

Sergi: 10– 17 Aralık 2016 

Kültür ve Mekan ÖÄŸrenci BuluÅŸmaları 3 (Sempozyum, Kolokyum, Sergi, ödül töreni): 17 Aralık 2016

​

“Bir ‘Palimpsest’ KENT OLARAK İSTANBUL” ana teması çerçevesinde düzenlenen fikir yarışmasında,

 

Yarışmacıların Bienal’in, 

 

BİZ İNSAN MIYIZ?: TÜRÜMÜZÜN TASARIMI

2 saniye, 2 gün, 2 yıl, 200 yıl, 200.000 yıl  

 

genel sorunsalına bienal teması çerçevesindeki

 

TÜRÜMÜZ, SONSUZ TASARIM KATMANLARI ARASINDA DURMAKTADIR

 

önermesine  odaklanması beklenmektedir. Yarışmacılardan İstanbul’un “tasarlanmış geçmiÅŸi ve bugününe” dair yapacakları sorgulamalar/yeniden yorumlamalar aracılığıyla senaryolar üretmeleri ve tartışmaları  beklenmektedir.

​

İKSV 3. Tasarım Bienali’nin küratörleri Beatriz Colomina ve Mark Wigley’e göre, tasarım tanımlanırken insana hizmet ettiÄŸi iddia edilse de, tasarımın en büyük tutkusu insanı sürekli olarak yeniden tasarlamaktır.[1] Bu durumda insan tasarımı yönlendirmemekte, günlük yaÅŸam içerisinde insan, mekan ile birlikte sürekli olarak deÄŸiÅŸmekte, dönüÅŸmekte ve yenilenmektedir. Tasarlanmış bir dünya içerisinde, tasarlanmış yaÅŸam senaryoları içerisinde yaşıyoruz. Fiziksel tüm alanlar; yapılanmış, yapılanmamış, yeÅŸil veya boÅŸ tüm alanlar, bir tasarımın sonucu olarak üretilmiÅŸtir. Bunun yanında akıllı cihazlarla eriÅŸtiÄŸimiz sanal mekanlar, sosyal medya, uygulamalar da günlük yaÅŸantımızı 2 saniye içerisinde deÄŸiÅŸtirme, sürekli olarak yeniden tasarlama gücüne sahiptir.

​

Dünyanın en eski ÅŸehirlerinden biri olan İstanbul, yıllardır farklı dinamiklerin etkisinde yeniden tanımlanmakta, yeniden isimlendirilmekte, keÅŸfedilmekte ve sürekli geniÅŸleyen bir tasarım ağının kapsamı içerisinde kalmaktadır. Yarışmanın temel beklentisi, İstanbul kent mekanında; kullanıcıların, davranış biçimlerinin, alışkanlıkların, cinsiyetlerin, kültürün, estetik anlayışının, günlük yaÅŸantının, yaÅŸam senaryolarının zamanın getirdikleriyle nasıl dönüÅŸmekte olduÄŸunun tartışmaya açılmasıdır.

​

Bu baÄŸlamda, katılımcılardan İstanbul’u geçmiÅŸ ve bugüne dair kalıcılık, geçicilik kavramları eÅŸliÄŸinde tasarım katmanları arasında durmanın potansiyelleri açısından sorgulamaları, devingen biçimde dönüÅŸen kentlerle birlikte, kent kullanıcıları, gündelik hayat pratikleri ve kentsel yaÅŸam biçimlerinin deÄŸiÅŸimi/dönüÅŸümü ve  bu yaÅŸam biçimlerini barındıran kentsel mekanlarla ve bunların İstanbul’daki mekansal karşılıklarını tartışmaya açmaları ve yeniden yorumlamaları beklenmektedir.

​

Yarışma Türü

​

Mimarlık ve Tasarım Fakülteleri Lisans ve Yüksek Lisans öÄŸrencilerinin katılımına açık, tek aÅŸamalı, ulusal bir öÄŸrenci fikir yarışmasıdır.

 

Yarışmanın Değerlendirilmesi

​

Yarışmanın temel amacı; İstanbul’un sonsuz katmanlarında kentsel yaÅŸamın farklı biçimlerine / TASARIMLARINA / senaryolarına odaklanmaktır. Bu baÄŸlamda katılımcıların, kentsel yaÅŸama dair öngördükleri senaryolarını somutlaÅŸtıran ve eleÅŸtirel mesafeden bakan yorumlar geliÅŸtirerek tasarım fikri olarak sunmaları önemlidir. Bu anlamda, her türlü farklı ifade aracının kullanımı serbesttir.  Öngörülen senaryonun kavramsal içeriÄŸi ile senaryo doÄŸrultusunda geliÅŸtirilen yorum ve öneri arasındaki iliÅŸki yarışmanın temel kaygısıdır.

​

Katılım KoÅŸulları    

                              

Ana tema ile iliÅŸkili olarak, Mimarlık, İç Mimarlık, Åžehir ve Bölge Planlama, Peyzaj Mimarlığı İletiÅŸim ve Grafik tasarım ve Endüstri Ürünleri Tasarımı bölümlerinden Lisans ve Yüksek Lisans ÖÄŸrencilerinin yarışmaya katılabilir. Yarışmaya katılacak adayların 31 Ekim 2016 tarihine kadar https://goo.gl/forms/SkyNOGN3wPaiPLVJ3 adresindeki çevrimiçi formu doldurarak baÅŸvurmaları gerekmektedir.

​

Katılım Ücreti: Katılım ücreti 75 TL’dir. Åžartnameye etkinliÄŸin web sitesinden http://www.iaps-culturespace.com, Arkitera.com ve kolokyum.com adresinden ulaşılabilir. Ücret Kıdem Sanat’ ın  – Finansbank A.Åž Kayseri Sanayi Åžubesi(Åžube No: 381) (Hesap no:0056 3103 00) TR36 0011 1000 0000 0056 3103 00  IBAN Numaralı hesabına yatırılacaktır. Açıklama kısmına IKSV IAPS-CS Etkinlikleri-Yarışım katılım ücreti yazılmalı, ayrıca Ad-Soyad ve T.C. kimlik numarası bilgileri eksiksiz olarak belirtilmelidir. Gönderilen her bir proje için 75 TL yatırıldığına dair makbuz veya yatırıldığını gösterir bir belge (ATM makbuzu, internet bankacılığı çıktısı vb.) teslim sırasında yarışma raportörlüÄŸüne elden teslim edilecektir. Posta ile gönderilen projelerde bu makbuz/belge kimlik zarfı içinde verilebilir.

​

Yarışmanın Duyurulması

​

Yarışma http://www.iaps-culturespace.com, www.arkitera.com ve kolokyum.com siteleri üzerinden duyurulmaktadır.

  

Jüri Üyeleri

 

Metin ÇavuÅŸ,  ÖzyeÄŸin Üniversitesi, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi

Ali Dur, Yeni Yüzyıl Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü

Pınar Gökbayrak, PAB Mimarlık    

Orhan HacıhasanoÄŸlu, ÖzyeÄŸin Üniversitesi, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi

Saitali Köknar,  İTÜ, Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü

Demet Mutman, ÖzyeÄŸin Üniversitesi, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi

Hülya Turgut, ÖzyeÄŸin Üniversitesi, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi

 

Yarışma Raportörleri 

​

Ümit Ceren BayazitoÄŸlu, ÖzyeÄŸin Üniversitesi, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi

Burak TaÅŸdizen, ÖzyeÄŸin Üniversitesi, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi

Ender Yıldızhan, ÖzyeÄŸin Üniversitesi, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi

 

İletişim: iapscultureandspacenetwork@gmail.com

​

Ödül

 

Kazananlara 2500TL deÄŸerinde 5 eÅŸit ödül ve jürinin uygun görmesi halinde seçilen çalışmalara Jüri Özel Ödülü verilecektir.

 

İstenilenler ve Teslim Formatı 

​

Her proje baÅŸvurusunda hem pafta, hem video teslimi istenmektedir.

 

Proje Paftaları: En fazla 2 adet A1 (59, 4cm. X 84,1cm.) boyutunda sert zeminli (kalın karton veya fotoblok) pano üzerinde sunulacaktır. Bu pano(lar), dikey ÅŸekilde tutularak sergilenmek üzere tasarlanacaktır.

 

Proje Tanımı: Metin Bölümü A4 (21cm. X 29,7cm.) boyutunda 2 sayfa olmak üzere projenin içeriÄŸini anlatmalıdır ( anlatım ÅŸemalarla desteklenecektir.)

 

Kısa Video Film: Yarışmaya katılacak kısa video filmler herhangi bir türde olabilirler: kurmaca, belgesel, canlandırma, deneysel vb. filmler 5 dakikadan uzun olmamalıdırlar ve minimum 720p (her video film karesi minumum 1280x720 piksel) çözünürlükte olmalıdırlar.

 

Filmler H.264 ile kodlanmış MP4 formatında dosya paylaşım siteleri aracılığı ile (WeTransfer) ya da YouTube ya da Vimeo video paylaşım sitelerinden birine yüklenip, videoların web linkleri iapscultureandspacenetwork@gmail.com e-mail adresine gönderilmelidirler. Video paylaşım sitelerine video filmlerini yükleyen katılımcılar, filmlerinin indirilebilir (download) olmalarına dikkat etmelidirler.

 

Yarışmaya gönderilecek bütün filmler “Are We Human? / Biz İnsan Mıyız? : Bir ‘Palimpsest’ Kent Olarak İstanbul ve Sonsuz Tasarım Katmanları” baÅŸlığının yer aldığı bir kareyle baÅŸlamalı ve video filmler sahibinin rumuzunu içeren bir kareyle sona ermelidirler. Filmlerin yukarıda belirtilen baÅŸlığı dışında herhangi bir ikinci baÅŸlığı olmamalıdır.

 

Video filmlerin dili Türkçe ya da İngilizce olmalıdır. Dili Türkçe olan filmlerin İngilizce, dili İngilizce olan filmlerin de Türkçe altyazıları gömülü olarak video filmlerde bulunmalıdır.

​

Yarışmaya baÅŸvuracak filmlerin yarışmaya özel olarak üretilmiÅŸ olmalıdırlar. Yarışacak olan katılımcılar, baÅŸvuru yaptıkları andan itibaren filmlerinin özgün ve kendilerine ait olduÄŸunu ve bu filmlerle daha önce baÅŸka bir yarışmaya katılmadıklarını kabul etmiÅŸ olurlar.

​

Her baÅŸvuru için ayrı bir baÅŸvuru formu doldurulmalıdır.

​

CD: Video ve paftaların dijital halleri (paftalarının jpg, tiff ve pdf formatları ile proje tanımının word ve pdf formatındaki kopyaları) içeren bir CD ve kimlik zarfi , üzerinde yarışma rumuzunun yazdığı, bir A4 zarf  içerisinde teslim edilecektir.

​

Kimlik Zarfı: Kimlik zarfı projeye ait her bir panoda da yer alan ve beÅŸ rakamdan oluÅŸan proje rumuzunun  saÄŸ üst köÅŸesinde yazılı olduÄŸu, kapalı ve içini göstermeyen A4 formatında bir zarf olmalıdır (yarışmacı ekibin isimlerinin, okul adlarını,öÄŸrenci belgesinin kopyasını,  adres , e-posta ve telefon numaralarını içermelidir.)

 

[1]   Beatriz Colomina ile Mark Wigley’in 2016 İstanbul Tasarım Bienali hakkındaki 11 Mart 2016 tarihli tartışmasından <http://www.archdaily.com/783398/beatriz-colomina-and-mark-wigley-curators-of-the-3rd-istanbul-design-biennial-discuss-the-design-of-the-species>

IAPS-CS Network  Kültür - Mekan Ögrenci BuluÅŸmaları 3:
Sempozyum / Kolokyum / Sergi / Ödül Töreni

 

Tarih: 17 Aralık 2016

​

Daha önce 2012 ve 2014’de düzenlenmiÅŸ olan IAPS-CS Network Kültür ve Mekan öÄŸrenci BuluÅŸmalarının üçüncüsü olarak düzenlenecek bu toplantı, yukarıda açıklanan çalışmaların sonuçlarının sergilendiÄŸi, ödüllerin verildiÄŸi ve seçilen makalelerin sunulduÄŸu bilimsel bir toplantıdır.

 

NOT: Tüm çalışmaların sonuç ürünleri BuluÅŸma 1 ve 2 ürünleri ille birlikte kitap haline getirilecektir. Ödül alan makalelerin, indeksli iki dergide İngilizce/ Türkçe olarak yayımlatılacaktır. DiÄŸer çalışmalar da ulusal dergilerde yayımlanacaktır. Ayrıca gerçekleÅŸtirilen tüm çalışmalar, sergi ve arÅŸiv niteliÄŸinde dijital platforma taşınacaktır.

bottom of page